EAT Centralkøkken

5_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
Mad til skolebørn – fra bunden – med fokus på tilsmagning.

ERIK arkitekter vandt konkurrencen om EAT’s nye centralkøkken i Valby, og målet har fra starten været at skabe et effektivt, højteknologisk køkken med godt flow og optimale arbejdsvilkår.

Køkkenet er dimensioneret til op til 12.000 måltider dagligt til skolebørn i Storkøbenhavn. Bygningen er disponeret som en lineær struktur: fra varemodtagelse i den ene ende til udlevering i den anden – med funktioner som grøntskyllerum, bageri, varme/køkkenzoner og pakkeri i et nøje koordineret produktionsflow. Projektet er udviklet i samarbejde med totalentreprenør Elindco og Sweco som ingeniør.

“Vi har arbejdet tæt med kommunen og teknikteamet for at få styr på installationer, fugthåndtering og et stabilt indeklima omkring køle- og fryserum,” fortæller Lars Christian Larsen, partner og projektchef hos ERIK.

Indvendigt er bygningen klædt i robuste, rengøringsvenlige materialer. Linoleum i skiftende nuancer danner gulv, mens lyse fliser og hvidmalede vægge maksimerer lysets refleksion. Systemloftet er tilpasset store emfang og tekniske installationer. Der er også etableret frokoststue og personalefaciliteter, med vægmalerier af HUSK MIT NAVN og farvesatte kontorer.

“Fra første skitse har vi haft fokus på arbejdsflow, hygiejne og et godt arbejdsmiljø. Køkkenet er blevet en effektiv, brugervenlig arbejdsplads, der overgår standarden,” siger Larsen.

Alt udstyr er placeret som en del af en præcis “koreografi” for at optimere arbejdsgangene. Udendørsarealerne rummer både logistiske flader og bevaret natur. Nye træer er plantet, hvor det har været muligt.

EAT-køkkenet er også et besøgs- og undervisningscenter, hvor skolebørn og andre kan lære om madlavning. Det er en rummelig arbejdsplads med plads til ansatte på særlige vilkår, og flere medarbejdere end minimumskravet for produktionen.

“Vi har prioriteret effektivt produktionsflow, godt arbejdsmiljø og inspiration til gastronomisk kvalitet. Store vinduer og kraftig ventilation sikrer indeklimaet, mens udstyret muliggør madlavning baseret på friske, grønne råvarer,” siger Søren Buhl Steiniche, enhedschef i EAT.

Bygningen ligger ved jernbanespor og vej og er designet robust, men med tydelig arkitektonisk identitet. Den mørke facade brydes af gyldne partier og detaljer i rød, der giver bygningen karakter i det åbne industrikvarter.

Med finansloven 2025’s forsøgsordning for skolemad står EAT klar med afprøvede principper for produktion og arbejdsmiljø, der kan inspirere andre kommuner.
“Vi ville skabe et teknisk avanceret, åbent og transparent køkken, hvor elever og besøgende kan få indblik i hverdagen,” afslutter Larsen.
Projektet er udviklet i tæt samarbejde mellem ERIKs kontorer i Odense og København. Bygningen blev overdraget til Københavns Kommune i april.

OMFANG

3000 M2

ANVENDELSE

Centralkøkken

ADRESSE

Blushøjvej 13, Valby

BYGHERRE

Københavns Kommune

YDELSE

Totalrådgivning inkl. 1. præmie i konkurrence

SAMARBEJDSPARTNERE

ELINDCO, Sweco

Vil du vide mere

lars christian larsen

Jeg er Lars

Arkitekt, Partner & Projektchef

6141 0438

Arkitekturen

5_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
3_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
2_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
1_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
4_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
6_EAT_Foto Kirstine Autzen_small

EAT Centralkøkken

EAT Centralkøkken

Mad til skolebørn – fra bunden – med fokus på tilsmagning.

OMFANG

3000 M2

ANVENDELSE

Centralkøkken

ADRESSE

Blushøjvej 13, Valby

BYGHERRE

Københavns Kommune

YDELSE

Totalrådgivning inkl. 1. præmie i konkurrence

SAMARBEJDSPARTNERE

ELINDCO, Sweco

5_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
5_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
3_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
2_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
1_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
4_EAT_Foto Kirstine Autzen_small
6_EAT_Foto Kirstine Autzen_small